Nederlander bedenkt bijzondere businesscase voor biomassa in Oost-Afrika

Cut expenses with briquettes
September 2, 2018
Farmers to get improved grass
September 2, 2018
 

Nederlander bedenkt bijzondere businesscase voor biomassa in Oost-Afrika

Gepubliceerd op 18-09-17, door Frans Tilstra
De Nederlandse ondernemer Rogier Buker begon zijn carrière dertig jaar geleden in de West-Afrikaanse visindustrie. Nu heeft hij zijn hart verpand aan Oeganda. Daar verkoopt hij briketten van energiegras en duurzaam groenafval uit de bosbouw, als alternatief voor het milieu-onvriendelijke houtskool. De optimale toepassing van biomassa is nog een zoektocht.

Buker komt geen moment te laat in actie met zijn bedrijf The Green Elephant. "De houtkap in Oeganda gaat zo snel dat totale ontbossing buiten de nationale parken dreigt", vertelt hij. "Dat zou al in 2030 zover kunnen zijn." Besef van deze naderende ramp is bij lokale mensen nog te weinig aanwezig, aldus Buker. "Zelfs de milieuminister keek verbaasd op toen ik hem een kaart liet zien van de ontbossing in zijn land."

 
Aantrekkelijke brandstof

Het concept van The Green Elephant is slim: energiegrassen en 'sustainable forestry waste' worden ingezet voor de productie van briketten, pellets en diervoeder. De briketten en pellets kunnen huishoudens gebruiken in hun cookstoves. Meer dan 85% van de Oegandezen kookt thuis op deze cookstoves. Buker wil de milieuvriendelijke briketten en pellets aanbieden onder de marktprijs van houtskool. "Een economisch aantrekkelijke brandstof waarvoor geen bos hoeft te worden gekapt."

Daarnaast is het de bedoeling dat de ecobriketten en pellets schoner branden. "Meer dan 85% van de Oegandezen kookt thuis op een oventje dat gestookt wordt met houtskool of brandhout. Binnenshuis op zo'n manier kokerellen leidt wereldwijd tot vier miljoen doden op jaarbasis, door de inademing van giftige rook. Je kunt het vergelijken met het roken van twee pakjes sigaretten per dag."

 
Nieuwe standaard

Schoon en milieuvriendelijk dus. The Green Elephant wil het gebruik van ecobriketten en pellets tot de nieuwe standaard verheffen in Oeganda. Daarvoor moeten nog wel een paar uitdagingen worden overwonnen. Ten eerste vermoedt Buker dat er meer uit de energiegrassen te halen valt dan briketten, pellets en veevoeder. "Nederland telt heel veel slimme biotechbedrijven die bijvoorbeeld biogas of eiwitten uit biomassa kunnen halen. Daarmee willen we in contact komen."

 
Bijeenkomst in Utrecht

Hiertoe organiseert MVO Nederland samen met The Green Elephant een bijeenkomst op 3 oktober in Utrecht. Nederlandse bedrijven met oplossingen in de bioraffinage (of andere producten!) kunnen zich opgeven (gratis) via de website van MVO Nederland. Specialisten van WUR en TNO zijn aanwezig.

 
Straathoek

Qua logistiek en marketing moet er nog het een en ander gebeuren om alle Oegandezen aan de milieuvriendelijk brandstof te krijgen. "Houtskool is op de hoek van elke straat beschikbaar. Die kant moeten we ook op. Daarnaast moeten mensen wennen aan het product. Het is niet zwart zie je, dus sommige mensen zijn sceptisch in het begin. Maar als we deze uitdagingen overwinnen, kan onze brandstof een enorme bijdrage leveren aan het beschermen van de bossen en longen van Oeganda."

https://www.grensverleggers.nl/bibliotheek/nederlander-bedenkt-bijzondere-businesscase-voor-biomassa-in-oost-afrika